Mühendislik tasarım süreci veya “mühendislik metodu”; bir çözümü tanımlamak, tasarlamak ve oluşturmak için adım adım ilerleyen bir süreçtir. Döngüsel bir süreç olmasına rağmen beklenen sonuca, sürece ya da tamamen beklenmedik bir duruma göre değiştirilebilir. Bu süreç, tasarımın amaçlarından çok teknik beceri odaklı ilerlediğinde gelişim vadeden bir faktör göz ardı edilebilir: kullanıcı talepleri.

Teknik potansiyeli ispatlamak ve geliştirmek ile kullanıcı taleplerine duyarlı olmak arasındaki denge, mühendislik firmaları için bir kriter olabilir. Motivasyonlarını taleplerle birleştirebilecek bir bakış açısı yakalamak uzun vadede üretim hedefleri için avantaja dönüşebilir.

Kullanıcı/Müşteri odaklılık, tüm iş süreçlerinde kullanıcının ya da müşterinin deneyimi ve ihtiyaçlarının ön planda tutulduğu yaklaşımdır. Ortaya çıkarılan iş yalnızca iyi hizmeti vermek veya en yüksek kaliteyi sunmaktan ibaret değildir; aynı zamanda kullanıcının veya müşterinin tüm aşamalarda aktif rol aldığı bütünsel bir süreci hedeflemektir. Bu yaklaşım, kullanıcı sadakatiyle birlikte ürünlere kattığı yenilikler ve sektör ihtiyaçları hakkında verdiği fikirlerle işletmeye değer kazandırabilir.

40 yılı aşkın deneyime sahip bir tasarım ve üretim şirketi olan Omnetics, müşteri taleplerine uyum sağlayarak sektöre ayak uydurmuştur. Omnetics Özel Projeler Müdürü Travis Neumann’ın belirttiği gibi: Omnetics standart ve önceden ayarlanmış kablo uzunluklarıyla tekli mikro veya nano konnektör satmaktayken çok çeşitte form faktörü ve boyuta sahip farklı üreticilerden toplanmış kablo demetlerine olan talebi fark etmiştir. Özellikle uzay endüstrisinden gelen talepler küçük ve hafif bağlantı kabloları veya jumper kablolara yönelikti. Neumann, müşteri talepleri ve tasarım incelemelerinin bu taleplerle paralel olarak arttığını belirtiyor. Bu gelişmeler neticesinde Omnetics kendi vizyonunu netleştirmiştir.

Bilineni yeniden keşfederek vakit kaybetmek yerine Omnetics, stokta mevcut ürünleri ile kullanıcı ihtiyaçlarına yanıt vermeyi hedefleyen özelleştirmeleri birleştirecek bir yaklaşımı benimsemiştir.

Daha az deneyime veya bilgiye sahip kullanıcılar için projeye atanmış yetkin satış ve mühendis ekibi sayesinde etkili bir iletişim ortamı kurulur. Ekip, kullanıcının projesi için ihtiyaçlarını aktarmasına yardımcı olur ve ilk tasarım ortaya çıkarılır.

Kullanıcının içgörü, diyagram veya özellik listesi gibi destekleyici materyalleri sunma imkanı varsa ilk tasarımın oluşturulma süreci hızlanır. Her halükarda ilk tasarımın ortaya çıkışının ardından “geri bildirim döngüsü” (feedback loop) başlamış olur:

Tasarımda kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamayan bir nokta kalmayana kadar bu döngü devam ettirilir.

Nihai ürünün ilgili projeye en uygun hale geldiğinden emin olmak için kullanıcının geri bildirim döngüsündeki her aşamaya dahil olması Omnetics ekibi tarafından desteklenmektedir. Neumann’ın belirttiği şekilde:

“Tabii ki danışanlar, kullanıcılar ihtiyaçlarını en iyi anlayanlardır; gözden kaçabilecek küçük değişiklikleri bile işaret edebilirler ve biz de onlar için gerekeni yaparız. Tasarım yeterince iyi göründüğünde örnek ürün hazırlamayı öneririz ki o da test aşamasına gider. Eğer test sonuçları da tatmin ediciyse üretim emri verilir. Aksi halde geri bildirim döngüsü devam eder.”

Satış, mühendislik ve pazarlama alanlarında onlarca yıllık deneyime sahip olan Omnetics, müşterilerine karşılaştıkları zorlukları en iyi şekilde çözmek için daha önce düşünmemiş olabilecekleri çözümler sunabilmektedir. Omnetics ürün portfolyosu ve daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz:

https://www.saca.com.tr/en/vendor/omnetics/